İNTERNET SAYFAMIZA HOŞ GELDİNİZ. AVRUPA GENÇLİK EĞİTİM VE SPOR DERNEĞİ - AGESDER -

ESC Kalite Sertifikası

Derneğimize T.C.Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı  (Türkiye Ulusal Ajansı) tarafından Kalite Sertifikası (Quality Label) verilerek Avrupa Dayanışma Programı için Lider, Ev Sahibi ve Destekleyici Kurum olarak akredite edilmiştir.

Kalite Sertifikası (ESC 50) Nedir ?

European Solidarity Corps (Avrupa Dayanışma Programı) projelerine katılmak için kurum/kuruluşlar bir kalite sertifikası almalıdır. Kalite sertifikası, Avrupa Dayanışma Programının ilke ve hedeflerine uyumu sağlar. Kuruluşlar, kendi ülkelerinin Ulusal Ajansına veya Ortak Ülkelerde yerleşik bir kurum/kuruluş olmaları halinde bölgesel SALTO’lara/Avrupa Komisyonuna bir Kalite Sertifikası için başvururlar. Kalite Sertifikası, Avrupa Dayanışma Programına giriş biletidir.
Avrupa Gönüllü Hizmeti/Erasmus+ Gönüllülük Projelerinde gerekli şart olan akreditasyon Avrupa Dayanışma Programı kapsamında “Kalite Sertifikası” olarak adlandırılmıştır.

European Solidarity Corps (ESC) Nedir ?

EuropeanSolidarityCorps (Avrupa Dayanışma Programı) (ESC), gençlerin kişisel, eğitimsel, sosyal, sivil ve mesleki gelişimlerini teşvik ederken, kendi ülkelerinde veya yurt dışında topluma yarar sağlayan projelerde gönüllü olmaları, çalışmaları veya ağ kurma faaliyetlerinde bulunmaları için fırsatlar yaratan, toplumsal ihtiyaçları karşılamayı hedefleyen yeni bir Avrupa Birliği girişimidir.

AVRUPA DAYANIŞMA PROGRAMI NASIL ÇALIŞIR?

17-30 yaşları arasındaki gençler Avrupa Dayanışma Programı Portalına kayıt yaptırabilirler. 18 yaş ve üstündeki katılımcılar, veritabanına erişimi olan kuruluşlar tarafından dayanışma konulu projelere katılım daveti alabilirler. Ayrıca, bu kuruluşlar gençlerden doğrudan yanıt alabilmek için portalda, proje duyurularını yapabilirler.

KAZANIMLAR

Avrupa Dayanışma Programını kapsamında gönüllü olarak;
1) Gönüllü olarak bir katkıda bulunacak ve ihtiyaç içindeki topluluklara yardım edeceksiniz. Bu ücretsiz olarak yapmayı tercih edeceğiniz bir yardım olduğu için maaş ödemesi almayacaksanız. Bununla beraber seyahat, barınma, yemek ve sigorta giderleriniz ödenecek ve buna ek olarak belli bir miktar cep harçlığı alacaksınız.
2) Bu, kişisel ve profesyonel gelişiminize ivme kazandıracak bir öğrenim deneyimidir. Gönüllülük deneyiminiz öncesinde, sırasında ve sonrasında eğitim alma fırsatınız olacaktır. Mentor net hedefler belirlemenize yardımcı olacak ve bu hedeflere nasıl ulaşacağınızı gösterecektir. Ayrıca dil ve kültürler arası becerilerinizi geliştirme, kendi başınıza yaşamayı, güçlüklerin üzerinden gelmeyi ve ekip içinde çalışmayı öğrenme şansı yakalayacaksınız.
3) Başka bir Ülkede yaşamak ve bu Ülkeyi keşfetmek, diğer kültürler hakkında bilgi edinmek veya yeni arkadaşlar edinmek gönüllülük deneyiminizin kaçınılmaz bir parçası olacaktır.
4) Gönüllülük deneyiminiz ile gönüllü olduğunuz kuruluşlara ve yerel topluluklara yeni fikirler ve çok kültürlü bir ruh taşıma imkânı elde edeceksiniz.
5) Avrupa Dayanışma Programında yer alarak bir topluluğun parçası olacaksınız. Geri döndüğünüzde eski gönüllülerden oluşan daha geniş bir toplulukla bağlantıda kalabilir, deneyimlerinizi paylaşabilir ve ülkedeki diğer genç bireylerle iletişim kurup onlara ilham verebilirsiniz.
6) Gönüllü olarak katıldığınız bir projenin sonunda katılımınızı belgeleyen bir sertifika sahibi olacaksınız.

Gönüllülük (Uluslararası)

Gençlere, (18-30 yaş arasında) kuruluşların günlük işlerinde yardımcı olmalarına imkân veren 2-12 ay süren ve bazı durumlarda 2 hafta ve üzeri sürebilen tam zamanlı, ücretsiz etkinliklerdir. Gençler, program ülkelerinde ya da komşu ortak ülkelerde sosyal dahil etme, çevre, kültür ve diğer konuları içeren projelerde gönüllülük yapabilirler. Bireysel gönüllülük ve gönüllü takımları adlı iki tür faaliyet bulunmaktadır.

Gönüllülük (Ulusal)

Gençlere (18-30 yaş arası) kuruluşların günlük işlerinde yardımcı olmalarına imkân veren 2-12 ay süren ve bazı durumlarda 2 hafta ve üzeri sürebilen tam zamanlı ücretsiz etkinliklerdir. Gençler kendi ülkelerinde sosyal dahil etme, çevre, kültür ve diğer konuları içeren projelerde gönüllülük yapabilirler.

Dayanışma (Ulusal)

Yurtiçi dayanışma faaliyeti olup, kendi yerellerinde pozitif değişiklik oluşturmak isteyen en az beş gencin 2 ile 12 ay arasında başlatıp, geliştirip, uyguladığı projelerdir. Proje, gençlerden oluşan grubun birlikte keşfetmek istediği ve projenin günlük faaliyetleri içerebileceği ve tüm katılımcıları içermesi gereken net bir konuya sahip olmalıdır. Dayanışma Projeleri, topluluklar içindeki ana zorlukları ele almalı, ancak Avrupa katma değerini de açıkça vurgulamalıdır.

Dayanışma projelerine, 18-30 yaşları arasında yasal olarak program ülkesinde ikamet eden ve Avrupa Dayanışma Programı Portalına kayıt olmuş en az 5 gençten oluşan grup katılım sağlayabilir. Maksimum katılımcı sayısı bulunmamaktadır. Projeyi yürütecek grup başvurabilir. Gruptaki gençlerden biri yasal temsilcinin rolünü üstlenir ve başvuruyu gönderme sorumluluğunu üstlenir. Projeyi yürütecek grup adına herhangi bir kamu veya özel kuruluş da proje başvurusu yapabilir

ESC Portalına kayıt için TIKLAYINIZ.

GENÇLER İÇİN KAYIT İŞLEMLERİ

Avrupa Dayanışma Programının tüm faaliyetleri için gençlerin Avrupa Gençlik Portalına kayıt olmaları gerekmektedir. Gençler portaldan kendilerine uygun gönüllülük fırsatlarını araştırabilirler. Gençler 17 yaşındayken portala kayıt olabilir ancak 18 yaşına kadar herhangi bir projeye başlayamazlar. Avrupa Dayanışma Programının projeleri 18-30 yaş aralığını kapsamaktadır. Avrupa Gençlik Portalına üye olan gençlere, sistem üzerinden 10 haneli Participant Reference Number (PRN) kodu verilecektir. Bu kod gençlerin yer almak istedikleri Avrupa Dayanışma Programı projelerinde, başvuru sahibi tarafından başvuru formu doldurma aşamasında, katılımcı seçiminde, nihai rapor aşamasında kullanılacaktır.

Gönüllülük faaliyetlerine, 18-30 yaşları arasında yasal olarak program ülkesinde veya ortak ülkelerde ikamet eden ve Avrupa Dayanışma Programı Portalına kayıt olmuş gençler, mezuniyet ve dil yeterliliğine bakılmaksızın 2 ay ile 12 ay arasında katılım sağlayabilir. Daha önce Erasmus+ gönüllülük faaliyeti veya Avrupa Gönüllü Hizmeti programından faydalanmış olan gençler gönüllülük projelerinden faydalanamaz. Ancak, programın istisnası, Avrupa Gönüllü Hizmeti veya Avrupa Dayanışma Programı gönüllülük faaliyetlerinden maksimum 2 ay yararlanmış gençler bir kez daha gönüllülük faaliyetlerinden faydalanabilir. Ancak toplam süre 14 ayı geçemez. Daha önce Avrupa Gönüllü Hizmeti veya Avrupa Dayanışma Programı gönüllülük faaliyetlerinden yararlanmış olanlar ise Gönüllülük takımları projelerine başvuru yapabilirler.

Önce Destekleyen kuruluş bulmanız gerekmektedir.Destekleyen kuruluş bulduktan sonra, bu kuruluşlara bir motivasyon mektubu göndermelisiniz. Mektubu hazırlarken, özgeçmişinizden, eğitiminizden, kişisel özelliklerinizden, neden gönüllülük projesinde yer almak istediğinizi ve hangi tarih aralıklarına yer alabileceğiniz ile varsa özel yeteneklerinizden ve ilgi alanlarınızdan bahsedebilirsiniz. Hazırlarken şöyle düşünün, bir iş başvurusundasınız işi istiyorsunuz, öyleyse işverenin sizi işe alması için ikna etmek, lazım değil mi? Motivasyon mektubunuzu yazarken de bunu göze almalısınız. Ancak bunu da işverenin fazla zamanını almadan ve kendinizle ilgili bilgileri belli başlıklar altında kısa ama çarpıcı ifadelerle yazmanız gerekmektedir.

Kuruluştan olumlu cevap aldıktan sonra, kuruluşunuzun sizin için uygun gördüğü mevcut projesi ve/veya destekleyen kuruluşunuzun ortağı olan ev sahibi kuruluşların (Avrupa’daki sivil toplum kuruluşları) projelerinde yer almak suretiyle gönüllülük yapabilirsiniz. Türkiye’den bir destekleyen kuruluş bulabileceğiniz gibi gitmeyi düşündüğünüz ülkeden de ev sahibi bir kuruluş bularak aynı şekilde iletişime geçebilir, olumlu cevap almanız halinde yukarıda belirtildiği şekilde Türkiye’den bir gönderen kuruluş bularak da gönüllülük projesine başvurmanız mümkündür.

Kalite Sertifikası (Destekleyen / Ev sahibi kuruluşlar) almış kuruluşlara ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Gençler; Avrupa Dayanışma Programı Portalına kayıt olduktan sonra özgeçmiş ve motivasyon mektuplarını kuruluşlara iletmek suretiyle, kuruluşlar tarafından da uygun görüldükleri takdirde bir projenin içinde yer alabilirler. Kalite Sertifikasına sahip (Akredite olmuş) kuruluş listesine, ilgili sayfada yeralan belirli filtreleme yöntemleri ile erişilebilir.

Daha ayrıntılı bilgi için TIKLAYINIZ.

Avrupa Gençlik Eğitim ve Spor Derneği (AgesDer) İnternet Sitesini Ziyaret Ettiğiniz İçin Teşekkür Ederiz.
ArabicChinese (Simplified)EnglishFrenchGermanGreekItalianLatvianPersianRussianSpanishTurkish