Kısa Dönem Gönüllülük Projelerimiz Yayınlandı
Avrupa Dayanışma Programı (ESC) kapsamında Portekiz ve İspanya’ya göndereceğimiz gönüllülerimiz için dört duyurumuz Avrupa Gençlik Portalında (European Youth Portal) yayınlandı.
Gönüllülerimiz Portekiz’de Barcelos, İspanya’da Cambados şehirlerinde proje ortaklarımızın ev sahipliğinde gönüllülük faaliyetlerine katılacaklardır.
Gönüllülerin seyahat, konaklama, yemek ve vize ücreti gibi giderleri karşılanmakta ayrıca her gün için hesaplanan cep harçlığı ödenmektedir. İmkanı kısıtlı gençlere (sosyal,coğrafi,sosyal gibi) proje imkanları ölçüsünde dahil etme desteği verilebilmektedir. (Portekiz ve İspanya için cep harçlığı 5 Euro/gün ve yemek desteği 4 Euro/gün ) Gönüllülerimiz ile sözleşme imzalanmaktadır.
Avrupa Dayanışma Programının tüm faaliyetleri için gençlerin Avrupa Gençlik Portalına kayıt olmaları gerekmektedir. Gençler portaldan kendilerine uygun gönüllülük fırsatlarını araştırabilirler. Avrupa Dayanışma Programının projeleri 18-30 yaş aralığını kapsamaktadır. Avrupa Gençlik Portalına üye olan gençlere, sistem üzerinden Participant Reference Number (PRN) kodu verilecektir. Bu kod gençlerin yer almak istedikleri Avrupa Dayanışma Programı projelerinde, başvuru sahibi tarafından başvuru formu doldurma aşamasında, katılımcı seçiminde, nihai rapor aşamasında kullanılacaktır.
Participant Reference Number (PRN) kodu almak için aşağıdaki linkten Avrupa Gençlik Portalına kayıt olabilirsiniz. Avrupa Gençlik Portalına üye olan gençlere, sistem üzerinden Participant Reference Number (PRN) kodu verilecektir. ESC KAYIT İÇİN TIKLAYINIZ
Başvuru yapacakların ayrıca Europass CV yüklemeleri gerekmektedir. Europass CV hakkında bilgi sahibi olmak ve oluşturmak için TIKLAYINIZ.
2021-1-TR01-ESC51-VTJ-000036960 nolu projemize başvuru yapabilmek için TIKLAYINIZ. (Proje sona ermiştir.)
2021-2-TR01-ESC51-VTJ-000044710 nolu projemize başvuru yapabilmek için TIKLAYINIZ. (Proje sona ermiştir.)
2022-1-TR01-ESC51-VTJ-000080643 nolu projemize başvuru yapabilmek için (Portekiz) TIKLAYINIZ.
2022-1-TR01-ESC51-VTJ-000080643 nolu projemize başvuru yapabilmek için (İspanya) TIKLAYINIZ.
Derneğimize T.C.Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Türkiye Ulusal Ajansı) tarafından Kalite Sertifikası (Quality Label) verilerek Avrupa Dayanışma Programı için Lider, Ev Sahibi ve Destekleyici Kurum olarak akredite edilmiştir.
Sorularınızı agesder.esc@gmail.com e-posta adresine gönderebilirsiniz.
AGESDER’in bütün faaliyetlerine katılım ÜCRETSİZDİR.
Faaliyetlerimiz için sosyal medya sayfalarımızı takip edebilirsiniz.
WhatsApp Grubu (Genel)
WhatsApp Grubu (Sadece Niğde’de bulunanlar için)
Konuşma Kulüpleri İçin E-Posta Adresimiz : agesderoffice@gmail.com
Genel Konular İçin E-Posta Adresimiz : agesder51@gmail.com
Gönüllülük (ESC) Projeleri İçin E-Posta Adresimiz : agesder.esc@gmail.com
Avrupa Dayanışma Programı (ESC)
Avrupa Dayanışma Programı (ESC), gençlerin kişisel, eğitimsel, sosyal, sivil ve mesleki gelişimlerini teşvik ederken, kendi ülkelerinde veya yurt dışında topluma yarar sağlayan projelerde gönüllü olmaları, çalışmaları veya ağ kurma faaliyetlerinde bulunmaları için fırsatlar yaratan, toplumsal ihtiyaçları karşılamayı hedefleyen yeni bir Avrupa Birliği girişimidir.
Gençleri daha kapsayıcı bir toplum oluşturmak, savunmasız insanları desteklemek ve toplumsal zorluklara cevap vermek için bir araya getirmektir. Program, yardım etmek, öğrenmek ve kendini geliştirmek isteyen gençlere ilham verici ve güçlendirici bir deneyim sunmaktadır.
Program, daha önce Avrupa Gönüllü Hizmeti olarak bilinen ve mevcut Erasmus+ altında yer alan Gönüllülük programına ve diğer AB finansman programlarına artı değer katmaktadır.
AVRUPA DAYANIŞMA PROGRAMI NASIL ÇALIŞIR?
17-30 yaşları arasındaki gençler Avrupa Dayanışma Programı Portalına kayıt yaptırabilirler. 18 yaş ve üstündeki katılımcılar, veritabanına erişimi olan kuruluşlar tarafından dayanışma konulu projelere katılım daveti alabilirler. Ayrıca, bu kuruluşlar gençlerden doğrudan yanıt alabilmek için portalda, proje duyurularını yapabilirler.
KAZANIMLAR
Avrupa Dayanışma Programını kapsamında gönüllü olarak;
1) Gönüllü olarak bir katkıda bulunacak ve ihtiyaç içindeki topluluklara yardım edeceksiniz. Bu ücretsiz olarak yapmayı tercih edeceğiniz bir yardım olduğu için maaş ödemesi almayacaksanız. Bununla beraber seyahat, barınma, yemek ve sigorta giderleriniz ödenecek ve buna ek olarak belli bir miktar cep harçlığı alacaksınız.
2) Bu, kişisel ve profesyonel gelişiminize ivme kazandıracak bir öğrenim deneyimidir. Gönüllülük deneyiminiz öncesinde, sırasında ve sonrasında eğitim alma fırsatınız olacaktır. Mentor net hedefler belirlemenize yardımcı olacak ve bu hedeflere nasıl ulaşacağınızı gösterecektir. Ayrıca dil ve kültürler arası becerilerinizi geliştirme, kendi başınıza yaşamayı, güçlüklerin üzerinden gelmeyi ve ekip içinde çalışmayı öğrenme şansı yakalayacaksınız.
3) Başka bir Ülkede yaşamak ve bu Ülkeyi keşfetmek, diğer kültürler hakkında bilgi edinmek veya yeni arkadaşlar edinmek gönüllülük deneyiminizin kaçınılmaz bir parçası olacaktır.
4) Gönüllülük deneyiminiz ile gönüllü olduğunuz kuruluşlara ve yerel topluluklara yeni fikirler ve çok kültürlü bir ruh taşıma imkânı elde edeceksiniz.
5) Avrupa Dayanışma Programında yer alarak bir topluluğun parçası olacaksınız. Geri döndüğünüzde eski gönüllülerden oluşan daha geniş bir toplulukla bağlantıda kalabilir, deneyimlerinizi paylaşabilir ve ülkedeki diğer genç bireylerle iletişim kurup onlara ilham verebilirsiniz.
6) Gönüllü olarak katıldığınız bir projenin sonunda katılımınızı belgeleyen bir sertifika sahibi olacaksınız.
Projenin hedef kitlesi kimdir?
Projenin hedef kitlesi 18-30 yaş arası gençlerdir.
Uluslararası gönüllülük faaliyeti nedir?
Gençlere, kuruluşların günlük işlerinde yardımcı olmalarına imkân veren 2-12 ay süren ve bazı durumlarda 2 hafta ve üzeri sürebilen tam zamanlı, ücretsiz etkinliklerdir. Gençler, program ülkelerinde ya da komşu ortak ülkelerde sosyal dahil etme, çevre, kültür ve diğer konuları içeren projelerde gönüllülük yapabilirler. Bireysel gönüllülük ve gönüllülük takımları adlı iki tür faaliyet bulunmaktadır.
Projede yer alacak gönüllülerin özellikleri nedir?
Gönüllülük faaliyetlerine, 18-30 yaşları arasında yasal olarak program ülkesinde veya ortak ülkelerde ikamet eden ve Avrupa Dayanışma Programı Portalına kayıt olmuş gençler, mezuniyet ve dil yeterliliğine bakılmaksızın 2 ay ile 12 ay arasında katılım sağlayabilir. Daha önce Erasmus+ gönüllülük faaliyeti veya Avrupa Gönüllü Hizmeti programından faydalanmış olan gençler gönüllülük projelerinden faydalanamaz. Ancak, programın istisnası, Avrupa Gönüllü Hizmeti veya Avrupa Dayanışma Programı gönüllülük faaliyetlerinden maksimum 2 ay yararlanmış gençler bir kez daha gönüllülük faaliyetlerinden faydalanabilir. Ancak toplam süre 14 ayı geçemez. Daha önce Avrupa Gönüllü Hizmeti veya Avrupa Dayanışma Programı gönüllülük faaliyetlerinden yararlanmış olanlar ise Gönüllülük takımları projelerine başvuru yapabilirler.
Gönüllülük projesine başvuru için ne kadar ücret ödemem gerekli?
ESC-Gönüllülük projesi ücretsizdir. Başvuran gençlerden hiçbir ücret alınmaz. Gencin yol, konaklama, yemek masrafları ve dil eğitimi Ulusal Ajanslar tarafından karşılandığı gibi kendisine belli bir miktar da cep harçlığı verilir.
Gönüllülük faaliyetim esnasında rahatsızlanırsam masraflarım karşılanacak mı?
ESC-Gönüllülük faaliyetine katılan bütün gençler Avrupa Komisyonu tarafından sigortalanır (CIGNA Sigortası). Bu çok kapsamlı bir sigortadır, herhangi bir rahatsızlığınız ve/veya karşılaştığınız sigorta dahilindeki masraflarınız bu sigorta kapsamında karşılanır.
Vize konusunda Ulusal Ajans’ın desteği oluyor musunuz?
Gönüllülük projesine kabul edilen gençlere yine destekleyen kuruluşlarının Ulusal Ajans’tan talep etmesi halinde vize almalarını kolaylaştıracak resmi bir yazı vermekteyiz. Ancak vize süreçleri Ulusal Ajans’ın tamamen dışında bir konudur ve ilgili ülkelerin vermiş olduğu kararlar ile uygulamalar değişiklik gösterebilir.
Gönüllülük faaliyetim esnasında boş zamanlarımda ücretli olarak çalışabilir miyim?
Gönüllülük faaliyeti esnasında kesinlikle ücretli bir işte çalışılamaz.
Gönüllülük faaliyetim esnasında yüksek lisans yapabilirmiyim?
Gönüllülük faaliyeti esnasında kesinlikle örgün eğitime (üniversite, yüksek lisans, doktora vs.) devam edilemez.
Ortaokul mezunuyum, gönüllülük projesinde yer alabilir miyim?
Evet. Gönüllülük projesinde yer almak için tek şart 18-30 yaş arasında olmaktır. Eğitim ya da ekonomik durumunuz bir engel oluşturmaz.
Engelli bir gencim. 2-12 ay süre ile yurtdışında bulunmak benim için mümkün değil. Daha kısa süreli bir programınız var mı?
İmkânları kısıtlı (sosyo-ekonomik, kültürel ya da coğrafi bakımdan daha düşük imkânlara sahip kesimlerden gelen ya da engelli/özel gereksinimleri olan) gençler 2 – 8 hafta arasında kısa süreli gönüllülük faaliyetinden istifade edebilirler. Engelli genç yalnız başına gidebilecek durumda değilse refakatçisinin masrafları da tamamen karşılanır.
Gönüllülük faaliyetim esnasında boş günüm olacak mı?
Gönüllülük faaliyeti esnasında hafta iki gün boş gününüz olacak. Ayrıca her ay için artı iki gün daha tatil hakkınız olacak. Örneğin dokuz aylık bir projeye gitmişseniz haftada iki günlük izinleriniz dışında toplam 18 gün tatiliniz olacak. Bu tatilinizi hangi tarihlerde kullanacağınızı ev sahibi kuruluşunuz ile karşılıklı konuşarak belirlemek gerekli.
Gönüllülük faaliyetim esnasında haftada kaç saat çalışmam gerekli?
Bazı ülkelerin çalışma saatlerinde değişiklik olmakla birlikte genel olarak gönüllülük faaliyeti esnasında haftada ortalama 35 – 40 saate kadar çalışmanız gerekebilir. Haftada 4-5 saatlik dil eğitimi de bu sürenin içerisindedir. Bunun dışında kalan zamanlarınız size aittir.
Gönüllülük faaliyetim esnasında ne kadar cep harçlığı alacağım?
Cep harçlığı ülkelerin ekonomik durumuna göre belirlenmektedir. Örneğin Türkiye’ye gelen gönüllülere farklı, Almanya’ya veya Finlandiya’ya giden gönüllülere farklı cep harçlığı verilmekte. Ülkelere göre belirlenmiş olan cep harçlıklarını destekleyen kuruluşunuzdan veya ESC Program Rehberinde bulabilirsiniz.
Gönüllülük faaliyetim esnasında nerede konaklayacağım?
Gönüllülük faaliyetinde standart bir konaklama şekli yoktur. Bir ailenin yanında kalabileceğiniz gibi, yurtta ya da o kuruluştaki diğer gönüllülerle bir evde de kalabilirsiniz. Konaklama şekli ev sahibi kuruluşlara göre değişmektedir. Bu konuyu kabul edildiğiniz projenize başlamadan önce netleştirmeniz sizin açınızdan faydalı olacaktır.