Gençlik Projeleri Destek Programı 2016-II Özel Çağrısı
T.C.Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Doğu Anadolu Projesi (DAP) ve Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamındaki illerde yaşayan gençlerimiz için daha iyi yaşam koşulları ve yeni fırsatlar sağlamak, gençlerimizin kişisel ve sosyal gelişimini desteklemek, potansiyellerini gerçekleştirebilmelerine imkân sağlamak, sosyal hayatın her alanına etkin katılımlarını artırmak amaçları doğrultusunda Gençlik Projeleri Destek Programı çerçevesinde proje teklif çağrısına (2016 – I Özel Çağrı – DAP ve GAP) çıkılmıştır
Özel Program, DAP kapsamındaki Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Sivas, Tunceli ve Van illeri ile GAP kapsamındaki Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerini kapsamaktadır.
Proje teklif çağrısının kapsamı, kimlerin başvuru yapabileceği, proje desteğinin alt ve üst limitleri, talep edilen belgeler ve diğer hususlar Program Kılavuzu’nda yer almaktadır. Proje teklifleri hazırlanmadan ve başvuru yapılmadan önce söz konusu Kılavuzun dikkatle incelenmesi önerilmektedir.
Proje başvuruları 01 Aralık 2016 – 16 Aralık 2016 tarihleri arasında Proje Başvuru ve Değerlendirme Sistemi https://gpdp.gsb.gov.tr/ üzerinden elektronik ortamda yapılacaktır. Başvuru yapabilmek için öncelikle sisteme kayıt olunması gerekmektedir. Belirtilen adreste yer alan Videolar bölümünde, sisteme nasıl kayıt olunacağı ve başvurunun nasıl yapılacağına dair detaylar yer almaktadır.
Elektronik ortamda yapılan başvuru tamamlandıktan sonra anılan sistem üzerinden Proje Başvuru Formu ve eklerinin çıktısı alınarak ve gerekli imzalar tamamlanarak oluşturulan proje teklif dosyasının, Gençlik ve Spor Bakanlığı Proje ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü Genel Evrak Kat: B1, Örnek Mahallesi Oruç Reis Caddesi No: 13 06090 Altındağ/ANKARA adresine en geç 16 Aralık 2016 mesai bitimine kadar ulaşacak şekilde elden ya da posta yoluyla iletilmesi gerekmektedir.
Proje tekliflerinde projenin Bakanlık genel evrak kayıtlarına giriş tarihi esas alınacak ve posta iletiminde meydana gelen gecikmelerden dolayı sorumluluk kabul edilmeyecektir.
PROGRAMIN AMACI
Program ile gençlerin evrensel ve insanî değerlere sahip, milli ve manevi değerlerine bağlı, çevreye saygılı, bilgi ve özgüven sahibi, etkin, girişimci, toplumsal aidiyet duygusu yüksek, toplumsal hayata aktif katılan, temel hak ve hürriyetlerini etkin bir biçimde kullanan ve uluslararası alanda akranlarıyla rekabet edebilecek seviyede bireyler olarak kendi potansiyellerini tam anlamıyla gerçekleştirebilecekleri imkân ve zemini oluşturmak amaçlanmaktadır.
PROGRAMIN HEDEFLERİ
Bilindiği üzere, DAP ve GAP projelerinin temel amaçları; uygulandıkları bölgelerin kalkınmasını hızlandırmak, yatırımların gerçekleştirilmesi için plan, altyapı, ruhsat, konut, sanayi, maden, tarım, enerji, ulaştırma ve diğer hizmetleri yapmak veya yaptırmak, yöre halkının eğitim düzeyini yükseltmek için gerekli tedbiri almak ve bölgenin sosyo-ekonomik gelişimi hızlandıracak, özel sektörün bölgede gelişmesini sağlayacak ve uygun yatırım iklimini oluşturacak politika ve uygulamaları ortaya koymaktır.
Kalkınmanın en önemli unsurunun beşeri unsur olduğu bilinciyle, DAP ve GAP kapsamındaki illere yönelik olarak artan bir ivmeyle devam eden yatırım ve teşvik çalışmalarının tamamlayıcı unsuru olarak gençlere yapılacak yatırımın, bu kapsamdaki illerde yaşayan gençlerimizin özelde kapsamdaki illerin genelde ülkemizin geleceğine vereceği katkıyı artıracağı muhakkaktır.
Özel Programla, Türkiye’nin nüfus yapısı analiz edildiğinde, doğurganlık oranının, genç nüfus oranının ve ortalama hane halkı büyüklüğünün görece yüksek, ortanca yaş düzeyinin ise görece düşük olduğu kapsamdaki illerde yaşayan gençlerimizin çeşitli faktörler dolayısıyla zaman zaman karşılaştıkları dezavantajlı durumun pozitif ayrımcı bir yaklaşımla asgariye indirilmesi ve avantaja dönüştürülmesi hedeflenmektedir.
5 HEDEF KİTLE
Programın hedef kitlesini gençler oluşturmaktadır. Saha çalışmalarında, öncelikle aşağıda sayılan genç gruplarının hedef alınması beklenmektedir.
– Ortaokulda ve lisede okuyan gençler (ilde/bölgede risk altındaki okullar belirlenmeli ardından hedef kitlenin seçimine geçilmelidir),
– Engelli gençler,
– Bağımlı (tütün, alkol, uyuşturucu madde, teknoloji vd. bağımlısı) gençler,
– İç göçün öznesi olan gençler,
– Şehrin gelir ve eğitim seviyesi düşük, dışarıdan göç alan bölgelerinde yaşayan gençler,
– Şehrin kırsal bölgelerinde yaşayan gençler,
– Sokakta yaşayan ya da çalışan gençler,
– Sanayi bölgelerinde çalışan gençler,
– Tutuklu veya hükümlü gençler,
– Denetimli Serbestlik kapsamındaki gençler,
– Anne ve/veya babasını kaybetmiş ya da aile bütünlüğü bozulmuş gençler,
– Ülkemizde yerleşik bulunan sığınmacı gençler.
PROGRAMIN ÖNCELİKLERİ
Programın öncelikleri şunlardır:
-Ekonomik, coğafi ve kütüel farklıılar ya da fiziksel ve/veya zihinsel engelleri nedeniyle dezavantajlıdurumda olan gençerin hayatlarıı kolaylaşııması durumlarıı iyileşirilmesi ve sosyal hayata katıılarıı artııması
-Gençerin kişsel gelişmlerine destek verilmesi,
-Gençerin bağılıı konusunda bilgilendirilmesi ve bilinçendirilmesi, madde ve teknoloji bağılıığıile müadeleye katkısağanması
-Gençerin sosyal yapıı organik bir parçsıhaline getirilmesi ve sosyal yaşmı dışıa itilmişgençerin sosyal uyumunun desteklenmesi,
-Gençlerin demokratik yaşama katılımının ve aktif yurttaşlık bilincinin teşvik edilmesi,
Kütüel ve ekonomik farklııları, gençerin iletişminde ve bir araya gelmelerindeki engelleyici etkisinin ortadan kaldııması kütüel farklııları birleşirici bir vasıa olarak kullanıması,
-Kamu ile sivil toplum kuruluşarıarasıda işirliğ zeminlerinin genişetilmesi,
-Sivil toplum kuruluşarıı kurumsal kapasitelerinin artııması
Program kapsamında desteklenecek projelerin azami uygulama süresi 12 aydır.
Kimler Proje Teklifinde Bulunabilir?
Gençlik Merkezi ve Kitap Kafe Projeleri için sivil toplum kuruluşları proje yürütücüsü olarak proje teklifinde bulunabilir.
Mobil Gençlik Merkezi Projeleri için ise, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı bir Gençlik Merkezi ile işbirliği protokolü imzalamış sivil toplum kuruluşları proje teklifinde bulunabileceklerdir.
Her bir yürütücü bu çağrı başlığında Programa en fazla iki proje teklifi sunabilecektir. Aynı yürütücü tarafından ikiden fazla proje sunulması halinde evrak kayıt sırasına bakılarak, Bakanlığa sunulan ilk iki proje geçerli proje teklifi olarak kabul edilecek, diğer proje teklifleri değerlendirmeye alınmayacaktır.