İŞKUR, Engelli İstihdamına Yönelik Desteklerini Sürdürüyor
Engellilere yönelik çalışma yapan bütün sivil toplum kuruluşları, işyerleri, üniversiteler, belediyeler ve kamu kurumları ile kendi işini kurmak isteyen engelliler projelerini 12 Haziran 2017 tarihine kadar hazırlayıp bulundukları illerdeki Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine teslim edebilirler.
Engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezaları fonundan engellilerin mesleki eğitim ve rehabilitasyonu ile işe ve işyerine uyumlarının sağlanması ve kendi işini kurmaları için hazırlanacak projelere destek verilecektir.
Verilecek desteğin amacı, engelli ve eski hükümlülerin kendi işlerini kurmasına ve engellilerin mesleki eğitim alarak istihdam edilmeleri ve rehabilitasyonlarına yardımcı olmaktır.
Aşağıda yer alan Başvuru Rehberi ve Formuna göre hazırlanacak projeler kamu ve sosyal taraflardan temsilcilerden oluşan Komisyon değerlendirmesi sonrasında desteklenebilecektir.
Desteklenecek projeler;
1- Engellilerin kendi işini kurmalarına yönelik projeler,
2- Eski hükümlülerin kendi işini kurmalarına yönelik projeler,
3- Engellinin iş bulmasını sağlayacak destek teknolojilerine yönelik projeler,
4- Engellinin işe yerleştirilmesi, işe ve işyerine uyumunun sağlanmasına yönelik projeler,
5- Engellilerin istihdam edilebilirliklerini artırıcı mesleki eğitimine yönelik projeler.
6- Korumalı işyeri desteğine yönelik projeler.
Kimler Başvuru Yapabilir ?
- Engellilere yönelik çalışma yapan
Bütün sivil toplum kuruluşları,
İşyerleri,
Üniversiteler,
Belediyeler
Kamu kurumları
- Kendi işini kurmak isteyen engelliler
A. Kendi İşini Kurma Projeleri
Kendi işini kurmak isteyen engelli bireylere verilecek destekler şu şekilde:
- Kuruluş işlemleri desteği: İşyeri kuruluşu için yapılan resmi işlemler, onaylar, izinler, ruhsatlar ve sigorta gibi masraflar için belge karşılığı olmak üzere en fazla 2.000 TL.
- İşletme gideri desteği: Sözleşme imza tarihinde sonra 12 ay süre ile belge karşılığı olarak işletme giderlerinin (su, elektrik, iletişim, ısınma, tanıtım) en fazla % 60’ını geçmeyecek şekilde yıllık toplamda en fazla 4.000 TL.
- Kuruluş desteği: Sözleşme imza tarihinden itibaren 12 ay boyunca belge karşılığı olmak üzere işletmenin temel faaliyet alanı ile ilgili makine, teçhizat, yazılım, donanım, ofis malzemesi gibi maliyetler için vergiler dahil en fazla 30.000 TL.
Kendi işini kurmak isteyen eski hükümlülere verilecek destek şu şekilde:
Kaynak tahsis edilmesi uygun görülen projelere vergiler dahil en fazla brüt asgari ücretin 15 katına kadar kurulacak işyeri için gerekli olan giderleri kapsayan “kuruluş desteği” verilecek.
B. Korumalı İşyeri Desteğine Yönelik Projeler
Bu destekten, Türkiye’de faaliyet gösteren ve Korumalı İşyerleri Hakkında Yönetmelik gereğince Korumalı İşyeri Statü Belgesi sahibi işletmeler faydalanabilecek. Bu kapsamda verilecek destekler şu şekilde:
- Kuruluş sermayesi desteği: Korumalı işyerinin kuruluşu veya kurulan işletmenin kapasitesinin artırılması için gerekli olan sermayenin % 60’ı kuruluş tarihinden itibaren bir yıl içerisinde hibe olarak tahsis edilecek. Bu destek kapsamında hibe rakamı en fazla 150 bin TL olabilecek..
- Engelli ücret desteği: Proje başlangıcından itibaren korumalı işyerinde çalışacak engelli işçilerin ücret giderleri, brüt asgari ücret üzerinden ilk bir yıl boyunca ilgili yönetmeliğe göre kurulan komisyon tarafından desteklenecek.
- İşletme giderleri desteği: Sözleşme imza tarihinden itibaren bir yıl boyunca işletme giderlerinin (su, elektrik, ısınma, iletişim, tanınırlık) fatura bedellerinin % 60’ı desteklenecek.
C. Engellilere Yönelik Mesleki Eğitim Ve Rehabilitasyon Projeleri
Bu kapsamda kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, başta engellilere yönelik çalışma yapanlar olmak üzere sivil toplum kuruluşları, özel sektör işyerleri ve üniversitelerin, engellilerin mesleki eğitim kursları sayesinde bir meslek öğrenerek rehabilitasyonu ile sonrasında işgücü piyasasına entegrasyonunu sağlayacak projeleri desteklenecek.
D. Engellilerin İstihdamını Sağlayacak Destek Teknolojilerine İlişkin Projeler
Bu kapsamdaki proje sahiplerinin İŞKUR’a kayıtlı tüzel kişilik olması gerekiyor. Proje sunacak tüzel kişiliklerin (belediyeler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör işyerleri, üniversiteler vb.) projenin uygulanacağı ilde kurulu olması (merkez veya şube olarak) şartı aranıyor.
E. Engellilerin İşe Yerleştirilmesi, İşe Ve İşyerine Uyumunun Sağlanmasına Yönelik Projeler
Tüzel kişilikler, engelli bireylerin kendi yaşamının sorumluluğunu alabilen bağımsız bireyler olmasına katkıda bulunup, işe kabulü için hazırlanmasını, işe yerleşmesini, işe ve işyerine uyumunun sağlanmasını temin edecek projelerini sunabilecekler. Bu tür projelerde engellinin işe uyumu ve istihdamı amaçlarının nasıl gerçekleştirileceğine dair ayrıntılı bir iş planı ve görev tanımları ile proje sürecine yer verilmesi bekleniyor.
Başvurular Nasıl Yapılacak ?
Proje başvuruları için Başvuru Rehberinde istenen belgelerin 12 Haziran 2017 tarihine kadar hazırlanarak, Türkiye İş Kurumu’nun her ilde kurulu bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine teslim edilmesi gerekiyor.
Yönetmelik
Genelge
Proje Başvuru Rehberi
Proje Başvuru Formları:
1- Engelli Destek Teknolojileri Proje Başvuru Formu 2017-2. dönem
2- Engelli İşe Uyum Proje Başvuru Formu 2017-2. dönem
3- Engelli Kendi İşini Kurma Proje Başvuru Formu 2017-2. dönem
4- Engelli Mesleki Eğitim Kurs Proje Başvuru Formu 2017-2. dönem
5- Eski Hükümlü Kendi İşini Kurma Proje Başvuru Formu 2017-2. dönem
6- Korumalı İşyeri Proje Başvuru Formu 2017-2. dönem
Sitemiz/Sayfamız yukarıdaki etkinlik/haber içeriğinden sorumlu değildir . Açıklamalar bilgilendirme amaçlı olup resmi niteliği bulunmamaktadır. Resmi açıklamalar için lütfen başvurunun yapılacağı ilgili sayfayı inceleyiniz.