Niğde Müzesi Ziyareti
Türkiye’nin en önemli müzelerinden olan Niğde Müzesini gençlerimiz ile ziyaret edeceğiz. Niğde müzesi ziyaretine katılmak için lütfen aşağıdaki formu doldurunuz. Başvuru 15-30 yaş arasındaki gençlerimize açıktır. Uygun başvuru sahipleri WhatsApp Grubuna davet edilecek ve gerekli bilgilendirmeler gruptan yapılacaktır. Planlanan ziyaret tarihi Pazartesi 19 aralık saat 16:00
BAŞVURU FORMU İÇİN TIKLAYINIZ.
NİĞDE MÜZESİ
Niğde Müzesi’nde, Orta Anadolu arkeolojisinin Paleolitik çağdan başlayarak kronolojik düzenle sunulduğu 6 teşhir salonu bulunmaktadır.
1.SALON: Paleolitik ve Neolitik Çağa tarihlenen Kaletepe Obsidyen Atölyesi kazılarında ve Neolitik Çağa tarihlenen Pınarbaşı Höyük, Köşk Höyük ve Tepecik Höyük kazılarında bulunan obsidyen aletler ile Neolitik ve Kalkolitik Çağ’ın önemli merkezi durumundaki Köşk Höyük kazılarından ele geçirilen ünik eserler, mezar buluntuları, tanrı ve tanrıça heykelcikleri, antropomorfik vazo ile M.Ö. 4883 yılına tarihlenen “Köşk Höyük Kalkolitik Ev”inin birebir kurgusu teşhir edilmektedir. Bu nedenle de salon, “Köşk Höyük Salonu” olarak adlandırılır.
2. SALON: Eski Tunç Çağına (M.Ö.3.bin) tarihlenen Göltepe Höyüğü kazılarında ele geçen madenci köyü buluntuları ile höyüğün karşısında yer alan Kestel kalay maden ocağındaki galeri girişi teşhir edilmektedir. Maden galeri girişi önünde ve yanlarında aslına uygun cevher zenginleştirme aletleri, potalar ve madenci kaplarının kurgulamaları yapılmıştır. Galeri girişinin hemen yan tarafında ise bir küp mezar içerisinde hoker tarz gömüt ve ölü hediyeleri teması işlenmiştir.
Salonda ayrıca, Asur Ticaret Kolonileri Çağı’nın (2.bin) önemli merkezi olan Acemhöyük (Puruşhanda) kazısında açığa çıkarılan saray buluntuları sergilenmektedir.
3.SALON: “Geç Hitit-Frig Salonu” (M.Ö.1.bin) Hitit İmparatorluğunun yıkılmasından sonra, Anadolu’da ortaya çıkan Geç Hitit şehir devletlerinden Nahita ve Tuvanuva krallıklarına ait fırtına ve bereket tanrısı stelleri, Hitit Hiyeroglifiyle yazılmış kitabeler, Kaynarca Tümülüsü buluntuları, Frig dönemi seramikleri Göllüdağ Geç Hitit yerleşmesinin hava fotoğrafları ve “Göllüdağ Aslanı” sergilenmektedir.
4. SALON: Helenistik, Roma ve Bizans Dönemi buluntularına ayrılmıştır. Salonun bir bölümünde; Tepebağları, Porsuk Höyük ve Acemhöyük kazılarında ele geçirilen buluntular ile pişmiş toprak ve cam eserler, mühür baskıları, Roma Dönemi Heykelcikleri ve Bizans Dönemi eserleri yer almaktadır.
Salonun diğer bir bölümünde ise, Tyana’da açığa çıkarılan ve M.S. 2-3. yüzyıllara Roma İmparatorluk Dönemine tarihlenen heykeltıraşlık eserleri ile mezar stelleri sergilenmektedir.
5. SALON: Sikke ve mumyalar teşhir edilmektedir.
A-Sikke Bölümü: Grek, Helenistik, Roma, Bizans ve İslami-Osmanlı dönemi sikkeleri, Selçuklulardan kalma gümüş define ile Kapadokya Krallığına ait Tepebağları definesi yer alır.
B-Mumya Bölümü: Aksaray Ihlara Vadisi’nde bulunan “Rahibe Mumyası” (10.yy.) ile Çanlı Kilise’den çıkarılan 4 adet çocuk mumyası (10.yy.) sergilenmektedir.
6. SALON: “Etnografik Eserler Salonu” silahlar, el yazmaları, yazı takımları, aydınlatma araçları, halılar, kilimler, âlemler, takılar ile Kaçar Türklerine ait bir sini teşhir edilmektedir. Salonda birde geçen yüzyılda Niğde evinde akşam yemeği hazırlık teması oluşturulmuştur.
Adres: Yukarı Kayabaşı, Dışarı Cami Sk. No:11, 51000 Merkez / NİĞDE